Το γεγονός

L’ événement, Annie Ernaux

Το γεγονός, όπως τιτλοφορείται το βιβλίο της Γαλλίδας Annie Ernaux είναι η έκτρωση που έκανε η ίδια η συγγραφέας στην ηλικία των είκοσι τριών. Η συγγραφέας αφηγείται σε δύο χρόνους τα όσα της συνέβησαν. Περιγράφει τον εικοσιτριάχρονο εαυτό στη δίνη μιας κατάστασης επείγουσας, όπου προσπαθεί να βρει ¨λύση¨ για την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη της και σε δεύτερο χρόνο, όταν αποφασίζει να γράψει αυτό το βιβλίο και φέρνει σε πρώτο πλάνο τις ζόρικες αναμνήσεις. Στη Γαλλία της δεκαετίας του ’60 η έκτρωση δε γίνεται από πτυχιούχους γυναικολόγους, σε αποστειρωμένα χειρουργεία. Ήταν μία παράνομη πράξη και αυτό δυσχέραινε περισσότερο την κατάσταση. Επιπρόσθετα, ήταν απαγορευτικό γι’ αυτή να εμπιστευθεί το οικογενειακό περιβάλλον της για βοήθεια και στο βιβλίο γίνονται ενδιαφέρουσες αναφορές για το κοινωνικό αντίκτυπο μιας τέτοιας πράξης.

Όμως, μήτε το μπακαλορεά μήτε το πτυχίο Φιλολογίας κατάφεραν ν’ αποτρέψουν την αναπόφευκτη μοίρα της εργατικής τάξης -την κληρονομιά της φτώχειας-, της οποίας το έμβλημα ήταν η ανύπαντρη μητέρα και ο αλκοολικός άντρας. Πιάστηκα στη φάκα και αυτό που μεγάλωνε μέσα μου συμβόλιζε, κατά κάποιον τρόπο, την κοινωνική αποτυχία.

Annie Ernaux

Βιβλίο που γράφτηκε με τη σκληρότητα και την αποστασιοποίηση που χρειάζεται ο άνθρωπος για να επιβιώσει στα δύσκολα. Με εξέπληξε η απόλυτη έλλειψη συγκινησιακής φόρτισης μέσα στο κείμενο… Η Ernaux είναι σα να σου λέει «Παρ’ το! Αυτά συμβαίνουν». Αλλά από την άλλη αυτό είναι και ένα από τα στοιχεία που το καθιστούν ξεχωριστό. Κείμενο χωρίς φιοριτούρες και κορδελάκια, όπου ο αναγνώστης ξέρει εξ αρχής το τέλος.

Το βιβλίο έχει δύσκολο θέμα, αλλά είναι τόσο μικρό που ο αναγνώστης μένει «αλώβητος». Δεν είμαι σίγουρη, αν κατάλαβα, γιατί το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022 πήγε στη συγκεκριμένη συγγραφέα. Όμως, ¨Το γεγονός¨ με κάνει, σίγουρα, να θέλω να διαβάσω και άλλα έργα της ίδιας. Ίσως, λίγο πιο εκτενή!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: