Ημερολόγια από τη Χώρα των Χριστουγέννων

Santaland Diaries, David Sedaris

Γνωριμία με τη γραφή του Ελληνοαμερικανού David Sedaris και κάτι μου λέει πως θα συνεχίσω να τον διαβάζω…

Σε αυτό το τόσο πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο ανάγνωσμα, ο ίδιος ο συγγραφέας βρίσκει δουλειά σαν ξωτικό στο εργαστήριο του Άη Βασίλη, που εδράζεται στο πολυκατάστημα Macy’s. Η συστολή του για την αμφίεση και τη φύση της δουλειάς είναι εμφανής σε όλο το βιβλίο. Ο ίδιος περιγράφει, με άκρατο κυνισμό, περιστατικά από τις μέρες εργασίας του ως ξωτικό, δείχνοντας με το δάχτυλο τους γονείς που ζαλίζουν τα παιδιά τους μέχρι να τραβήξουν το «σωστό» πλάνο, αυτούς που ζητούν το λευκό ή το μαύρο Άγιο Βασίλη και την αμερικανική κουλτούρα του επιφανειακού, που οδηγεί ολόκληρες οικογένειες να περιμένουν 2 ώρες σε μία ουρά για να φωτογραφηθούν με τον Santa.

Όλοι περηφανευόμαστε και χαιρόμαστε στη σκέψη ότι είμαστε μοναδικοί, αλλά τελικά φοβάμαι ότι η αστυνομία έχει δίκιο: μόνο τα δακτυλικά αποτυπώματα μας ξεχωρίζουν.

David Sedaris

Ο κωμικός David Sedaris έχει κατηγορηθεί τα τελευταία χρόνια για την απουσία political correctness στο δημόσιο λόγο του. Γι’ αυτό, δε μου έκανε εντύπωση πως η γραφή του είναι βγαλμένη από τα 90’s. Τουναντίον είναι ένα από τα στοιχεία που μου άρεσε στο βιβλίο και δημιούργησε μια αίσθηση οικειότητας. Ίσως, να μου άρεσε περισσότερο αν το διάβαζα στα αγγλικά, γιατί σε κάποια σημεία καταλάβαινα πως «πάσχει» στη μετάφραση.

Κυνικό, αυτοσαρκαστικό και πρωτότυπο ήταν το καλύτερο Anti-Christmas ανάγνωσμα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: