Το να είσαι γυναίκα

Frausein, Mely Kiyak

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα; Τι συμβαίνει στη γυναίκα;

Η Κούρδισσα συγγραφέας Mely Kiyak, με αφετηρία την ιδιαίτερη καταγωγή της αφηγείται τη ζωή μίας κόρης Κούρδων μεταναστών στη Γερμανία. Η ηρωίδα του βιβλίου ξεκινά να εξιστορεί τη ζωής της από τη στιγμή που ξαφνικά αρχίζει να χάνει την όρασή της.

Η τελευταία εικόνα της γυναίκας που χανόταν στην ομίχλη των ματιών μου παρέμεινε ανολοκλήρωτη από κάθε άποψη.

Mely Kiyak

Ακολουθούμε την πορεία ζωής της αφηγήτριας από της πρώτες αναμνήσεις στο σπίτι των gastarbeiter γονιών της. Η ίδια, συχνά, θυμάται τα ταξίδια της οικογένειας στην Τουρκία για να σμίξουν με τους παππούδες και τους συγγενείς. Μέσα από τα μάτια της ηρωίδας βλέπουμε της αλλαγές που επιφέρει η ήβη στο γυναικείο σώμα και στην ψυχοσύνθεση ενός έφηβου κοριτσιού. Αργότερα, η πρωταγωνίστρια κατορθώνει να είναι η πρώτη της ευρύτερης οικογένειας που σπουδάζει, να ανεξαρτητοποιηθεί και να φύγει από την οικογενειακή φωλιά. Πώς επηρέασε αυτή η φυγή της σχέσεις της με τους γονείς της; Πώς ένας άνθρωπος που μεγαλώνει με φροντίδα και αγάπη αποφασίζει να δεσμευτεί με τη μοναξιά;

Ο στόχος είναι η μεγαλύτερη εσωτερική παρουσία μέσω της εξωτερικής απουσίας.

Mely Kiyak

Βλέπουμε επεισόδια της ζωής μιας νεαρής γυναίκας, έρωτες και μακροχρόνια σχέση που, όμως, δεν καταφέρνει να την αφομοιώσει, να την αλλοιώσει και να την κάνει μία ακόμη «κυρία του κυρίου». Η ηρωίδα επιλέγει να μη γίνει μητέρα. Επιλέγει την αποστασιοποίηση από τα κοινωνικά τετριμμένα, σαν ένας άλλος Ξένος του Καμύ. Σε όλη τη διαδρομή της οι σχέσεις με τους γονείς της και ιδιαίτερα η επικοινωνία με τον πατέρα της γίνεται σημείο αναφοράς. Ένας πατέρας στοργικός, ταπεινός και γεμάτος κατανόηση για το ιδιαίτερο πλάσμα που έχει γεννήσει. Μία κόρη, μια γυναίκα.

Για μένα, είπε ο πατέρας, ο Θεός ζει εντός μου. Το σπίτι Του είμαι εγώ. Το σπίτι εντός του ανθρώπου είναι ωραίο και μεγαλοπρεπές αν έτσι είναι και ο άνθρωπος.

Mely Kiyak

Η συγγραφέας μας δίνει ένα μικρό μάθημα φιλοσοφίας. Ένα βιβλίο με νόημα, χωρίς περισπούδαστο ύφος και κουραστικά σχήματα λόγου. Ένα εγχειρίδιο ανεξαρτησίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: