Μη μ’ αφήσεις ποτέ

Never let me go, Kazuo Ishiguro

Μέχρι πού θα φτάσει η ανθρωπότητα για να εξασφαλίσει την ευημερία της; Το «Μη μ’ αφήσεις ποτέ» αποτελεί μία δυστοπία που εύχομαι ποτέ να μη γίνει πραγματικότητα!

Τρίτο βιβλίο του Kazuo Ishiguro για μένα και ομολογώ πως η ανάγνωσή του ξεκίνησε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Αυτό, βέβαια, οφείλεται στις εργασιακές και οικογενειακές υποχρεώσεις που είχα να διευθετήσω αυτό το διάστημα και όχι στο μυθιστόρημα αυτό καθ’ αυτό. Επιλέγοντας να διαβάσω Ishiguro ήξερα πως η αφήγηση θα ήταν αργή, χωρίς εξάρσεις και απότομες αλλαγές σκηνικών. Η γραφή του είναι ξεκούραστη, απλή και με μία εσωτερικότητα που λίγοι συγγραφείς καταφέρνουν να μην περάσουν το όριο και να την καταστήσουν βαρετή και ανούσια.

Παρόλα αυτά, το θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο «Μη μ’ αφήσεις ποτέ» είναι περίπλοκο. Σε ένα οικοτροφείο της Μεγάλης Βρετανίας μεγαλώνουν παιδιά ιδιαίτερα, παιδιά που γεννήθηκαν ή καλύτερα δημιουργήθηκαν για να επιτελέσουν έναν ορισμένο σκοπό στη ζωή τους. Ο συγγραφέας μας θέτει ηθικά ερωτήματα, δε δίνει «μασημένη τροφή», θέλει να αφήσει τα υπόλοιπα στον αναγνώστη και το καταφέρνει. Σε ένα μυθιστόρημα που ο σκοπός, τελικά, αγιάζει τα μέσα, βλέπουμε τις ζωές αυτών των παιδιών, στη διάρκεια της σχολικής ζωής, αλλά και μετά. Πρωταγωνιστές η Κάθι, ο Τόμι και η Ρουθ, που οι ζωές τους βρίσκονται πάντα αλληλένδετες και εξαρτώμενες. Η Κάθι και ο Τόμι, ως πιο ανήσυχοι, θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν την αλήθεια για τις ζωές τους και να αντιστρέψουν το προδιαγεγραμμένο τέλος.

Έχοντας διαβάσει το «Ο θαμμένος γίγαντας» και το πασίγνωστο μυθιστόρημα «Τα απομεινάρια μιας μέρας», θα έλεγα πως σε αυτό το τρίτο βιβλίο άρχισα να καταλαβαίνω τον Kazuo Ishiguro, καθώς το «Μη μ’ αφήσεις ποτέ» συνδυάζει τη νωχελική ατμόσφαιρα του πρώτου και τη διάχυτη ματαιότητα του δεύτερου.

Ευχαριστώ τις εκδόσεις Ψυχογιός, για την προσφορά του βιβλίου!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s