Οι Καλοί

The Good People, Hannah Kent

Η Hannah Kent έδειξε το πηγαίο ταλέντο της με το μοναδικό μυθιστόρημα «Έθιμα ταφής». Διαβάζοντας το βιβλίο της «Οι Καλοί» καταλαβαίνω πως δεν μπορεί μόνο με ένα καλό μυθιστόρημα να χαρακτηριστεί κάποιος συγγραφέας. Η αρτιότητα με την οποία γράφει τα βιβλία της η Kent δείχνει πως είναι, πέρα από ένα εξαιρετικό ταλέντο, μια συγγραφέας που δουλεύει σε βάθος τις ιστορίες της. Είναι μία σταθερά πολύ καλή συγγραφέας.

«Οι Καλοί» με συνεπήραν και με μετέφεραν στην Ιρλανδία του 1825. Σε έναν τόπο που οι κάτοικοι τα βγάζουν δύσκολα πέρα, πιστεύουν σε ξωτικά, Νεραδαριά, πισόγκ συνδέοντας τη φτώχεια και την κακή τύχη με τους Καλούς. Οι Καλοί παίρνουν ανθρώπους και στη θέση τους στέλνουν τελώνια και αλλοπαρμένες μητέρες. Αυτό, ακριβώς, γίνεται η εμμονή της Νόρα. Μίας γυναίκας που μέσα σε ένα χρόνο χάνει τη μονάκριβη κόρη της και τον άντρα της. Μένει ολομόναχη να φροντίζει τον ανάπηρο εγγονό της. Ένα παιδί που όταν τον είχε δει για πρώτη φορά μιλούσε και περπατούσε και έπειτα μόνο τσίριζε και έκλαιγε μην μπορώντας να στηρίξει ούτε το κεφάλι του. Το παιδί γίνεται «βάρος» για την τοπική κοινωνία και οι γυναίκες του χωριού ξεκινούν τις φήμες πως αυτό φταίει που οι αγελάδες τους δεν τους δίνουν πια γάλα και τα χωράφια δεν είναι τόσο εύφορα. Η Νόρα για να τα βγάλει πέρα μετά την απώλεια του συζύγου της, παίρνει στο σπίτι ένα κοριτσάκι για βοηθό. Το έφηβο κορίτσι, η Μαίρη, αναλαμβάνει σχεδόν πλήρως τη φροντίδα του Μίχολ, καθώς το μόνο που απασχολεί τη Νόρα είναι πως θα καταφέρει να φέρει πίσω το εγγόνι της και να επιστρέψει αυτό το τελώνιο στους Καλούς. Ζητά τη βοήθεια της Νανς. Η Νανς είναι μια γυναίκα που γιατρεύει με μαντζούνια τους ανθρώπους, ξεγεννά τις γυναίκες και μοιρολογά τους νεκρούς. Είναι μόνη της από παιδί και βρέθηκε ξένη στην κοιλάδα να προσπαθεί να επιβιώσει με τα λιγοστά πεσκέσια αυτών που γιατρεύει. Η Νανς δίνει ελπίδες στη Νόρα για την επιστροφή του Μίχολ, καθώς γύρω της συμβαίνουν ατυχή περιστατικά με τα οποία στη συνείδηση του κόσμου ευθύνεται η ίδια. Ο νέος παπάς του χωριού, ο οποίος είναι αντίθετος με όλες αυτές της δεισιδαιμονίες και προσπαθεί να ξεριζώσει από τα μυαλά των χωρικών τα έθιμα της αρχαίας θρησκείας, εξαπολύει πόλεμο κατά της Νανς. Σε έναν κόσμο προκαταλήψεων και φόβου που όλα διογκώνονται επικίνδυνα, οι ζωές των φιλήσυχων ανθρώπων της κοιλάδας θα αλλάξουν για πάντα.

Το βιβλίο είχε καταιγιστικές περιγραφές και δεν μπορούσα να το αφήσω απ’ τα χέρια. Όσο και αν κάποιες στιγμές τρόμαζα με αυτά που διάβαζα, η γραφή της Hannah Kent είναι εθιστική! Χρησιμοποιεί τα επίθετα και τις παρομοιώσεις με τέτοια μαεστρία, που όμοιά της δεν έχω συναντήσει σε νέους συγγραφείς. Η ιστορία από μόνη της είναι συγκλονιστική. Στην αποκρυστάλλωση αυτού του υπέροχο βιβλίου, σκέφτομαι πως αν στην εποχή της τεχνολογίας και της ευημερίας που ζούμε είναι δύσκολο να αντιμετωπίζεις μία αναπηρία ή μία ψυχική νόσο, στα χρόνια που για να επιβιώσεις έπρεπε να είσαι απόλυτα υγιής και χειροδύναμος οι καταστάσεις αυτές ήταν εκατομμύρια φορές δυσκολότερες.

«Αν υπάρχει κάτι που μπήγει την αρρώστια πιο βαθιά στο κορμί, είναι η μοναξιά».

Hannah Kent

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s