Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος

The Road Less Traveled by M. Scott Peck

Μικρές εκρήξεις συνέβαιναν στο κεφάλι μου, καθώς το διάβαζα…

Είχα να κρατήσω σημειώσεις, με μολυβάκι, σε βιβλίο χρόνια. Ίσως απ’ το πανεπιστήμιο! Το εκπληκτικό είναι πως αυτό το βιβλίο γράφτηκε το 1978! Η φιλοσοφία του πονήματος ανατρεπτική, βαθιά αληθινή και διαχρονική ακόμα και μετά από τόσα χρόνια. Ακόμα και μετά από μία άνοδο της τεχνολογίας, που έχει διαστρεβλώσει αρκετά τον φακό μέσα από τον οποίο ερμηνεύουμε τα πράγματα.

Ο Αμερικάνος διακεκριμένος ψυχίατρος Morgan Scott Peck παροτρύνει τον αναγνώστη να ξεκινήσει ένα προσωπικό ταξίδι προς την πνευματική ανάπτυξη, μέσα από την μόνη πραγματική εξέλιξη που λέγεται αγάπη! Εξηγεί ευθέως, και από την αρχή, πως αυτή η ζωή είναι δύσκολη. Μία ψυχολογική δυσκολία, μία δυσχέρεια υπάρχει μέσα σε όλους τους ανθρώπους. Σε κάποιους μεταφράζεται ως ψυχική ασθένεια. Ο συγγραφέας μας προτρέπει να μην αναζητούμε τις εύκολες λύσεις, γιατί αυτές δεν υπάρχουν! Μας προτρέπει να μην είμαστε φυγόπονοι και να αναζητούμε πάντα την αλήθεια με κάθε κόστος. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να φτάσουμε Στο Θεό και να λάβουμε τη θεία χάρη. Το γεγονός πως ένας ψυχίατρος έγραψε τόσο ξεκάθαρα για τη σχέση του ανθρώπου με Το Θεό με συγκίνησε. Ιδιαίτερα, χάρη στην τάση της επιστήμης να απορρίπτει ό, τι δεν μπορεί να εξηγήσει. Αλλά ο Morgan Scott Peck διδάσκει με τον τρόπο του και μέσα από παραδείγματα ασθενών του πως αν θέλουμε να φτάσουμε σε ανώτερα πνευματικά επίπεδα καλό θα ήταν να μην απορρίπτουμε, γιατί η απόρριψη και η παραίτηση είναι, ουσιαστικά, η τάση μας να «βολευόμαστε» σε όσα ήδη γνωρίζουμε.

Νομίζω πως αν το διάβαζα σε μικρότερη ηλικία θα δυσκολευόμουν να το κατανοήσω. Δεν έχει νόημα να γράψω περισσότερο, άλλωστε «Ο δρόμος ο λιγότερο ταξιδεμένος» είναι προσωπική υπόθεση. Το τελευταίο που θα ‘θελα να αναφέρω είναι πως διαβάζοντας την τελευταία σελίδα λυπήθηκα πραγματικά που αυτός ο άνθρωπος πέθανε τόσο νέος. Στοχαστές τέτοιου βεληνεκούς καλό θα ήταν «να βλέπουν το έργο ως το τέλος», ώστε να δίνουν και σε μας τους αδαείς τα φώτα τους.

Βιβλίο που θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s