Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα

Θα ξεκινήσω απ’ το τέλος. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης δε σκέφτηκα, ούτε μια στιγμή, αυτό το τέλος. Ο Johne Boyne θα άφησε αρκετούς από τους περίπου 7.000.000 αναγνώστες του ενεούς. Αυτό το βιβλίο αφορά την παιδική αθωότητα και την έμφυτη ικανότητα των παιδιών να ξεπερνούν τις πλέον δύσκολες καταστάσεις, χωρίς να καταβάλλουν καμία προσπάθεια.

Πρωταγωνιστής είναι ο Μπρούνο. Ένα εννιάχρονος Γερμανός που ζει με την οικογένειά του στο Βερολίνο. Η οικογένεια ανήκει στην προνομιούχα τάξη, καθώς ο πατέρας του Μπρούνο είναι στρατιωτικός των Ναζί. Την οικογένεια συμπληρώνουν η μητέρα και η αδελφή του Μπρούνο, Γκρέτελ ή αλλιώς «Καταδικασμένη Περίπτωση». Η οικογένεια αναγκάζεται να μετακομίσει στο Ουστ – Βιτσ, όπου ο πατέρας γίνεται διοικητής. Εκεί ο Μπρούνο, που έχει το ένστικτο του εξερευνητή, νιώθει μοναξιά καθώς χάνει τους φίλους του και δεν έχει τι να κάνει. Από το παράθυρο του δωματίου του, βλέπει έναν άλλο κόσμο. Ανθρώπους κάθε ηλικίας, φορώντας την ίδια ενδυμασία, να περπατούν στη μέσα μεριά του φράχτη. Όλα είναι περίεργα από εκείνη τη μεριά. Ο Μπρούνο αρχίζει να περπατά κατά μήκος του φράχτη και κάποια στιγμή συναντά ένα αγόρι. Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα ονομάζεται Σμούελ. Τα δύο παιδιά θα γίνουν φίλοι, χωρίς ποτέ να καταφέρουν να παίξουν. Βρίσκονται κάθε μέρα στο ίδιο σημείο και συζητούν τις αναμνήσεις από τα μέρη που ζούσαν πριν.

Ο συγγραφέας δημιούργησε έναν πολύ ενδιαφέροντα χαρακτήρα, θα ήθελα όμως να τον έχει αναπτύξει περισσότερο. Το βιβλίο τελειώνει απότομα και αυτό αφήνει στον αναγνώστη την αίσθηση του κενού. Ίσως, επειδή απευθύνεται σε πιο νεανικό κοινό να μην ήθελε να κουράσει. Αξίζει, όμως, να διαβαστεί από όλους. Στην έκδοση που αγόρασα η αφήγηση συμπληρώνεται από μια όμορφη, λιτή εικονογράφηση από τον Oliver Jeffers.

Αυτό που μου μένει στο τέλος είναι η ανάγκη να έχουμε φίλους σε κάθε ηλικία και με όποιες συνθήκες διαβίωσης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s