Κάτω από τον πορφυρό ουρανό

Beneath a Scarlet Sky, by Mark Sullivan

Πάντα είχα την αίσθηση πως οι άνθρωποι που ζήσαν πόλεμο, έχουν ζήσει εμπειρίες για τρεις ζωές. Ή τουλάχιστον τρεις! Ίσως γι’ αυτό τα μυθιστορήματα που αφορούν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις δύσκολες ζωές των ανθρώπων τότε κερδίζουν συχνά μια θέση στη βιβλιοθήκη μου.

Στο βιβλίο του Mark Sullivan έχουμε ως κεντρικό ήρωα τον έφηβο Ιταλό Πίνο Λέλα. Ο Πίνο ζει με την οικογένειά του στο Μιλάνο, αλλά αναγκάζονται να χωριστούν για να βρουν προσωρινά καταφύγια σε άλλα μέρη της Ιταλίας, όταν οι Σύμμαχοι αρχίζουν τους βομβαρδισμούς το 1943. Ο Πίνο και ο αδελφός του Μίμο καταφεύγουν στο μοναστήρι της Casa Alpina, όπου ο πατέρας Ρε στήνει ένα δίκτυο και βοηθά πολλούς Εβραίους να δραπετεύσουν στην Ελβετία. Ο Πίνο, ως δεινός σκιέρ και ορειβάτης αναλαμβάνει το δύσκολο έργο του οδηγού, αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων. Περνάνε μέσα από γκρεμούς και χιονισμένες κορυφές με προορισμό την κοιλάδα Λέι. Αργότερα το σκηνικό αλλάζει και ο Πίνο αναγκάζεται να γυρίσει στο Μιλάνο, καθώς ο πατέρας του Μικέλε και ο θείος του Άλμπερτ τον ενημερώνουν πως διατρέχει κίνδυνο να βρεθεί στο μέτωπο του πολέμου όντας σε στρατεύσιμη ηλικία. Ο θείος του έχει πολλές διασυνδέσεις και τον βάζει στην οργάνωση Τοτ, όπου ο Πίνο καταλήγει να γίνει σοφέρ του Ναζί στρατηγού Λέγιερς. Από εδώ ξεκινά ένα σχεδόν διαφορετικό βιβλίο. Ο Πίνο αναλαμβάνει να κατασκοπεύει το στρατηγό και να αναφέρει όλες του τις διαδρομές και συναντήσεις στο θείο του, που είναι συνεργάτης των Συμμάχων. Στη διάρκεια της αποστολής του ο Πίνο ερωτεύεται την υπηρέτρια της τροτέζας του στρατηγού. Ο συγγραφέας παραθέτει κάποιες ρομαντικές στιγμές του Πίνο και της Άννας, αλλά χωρίς τον απαραίτητο λυρισμό κατ’ εμέ.

Η ιστορία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και βασίστηκε σε αληθινό πρόσωπο. Μέσα στο βιβλίο υπάρχουν αναφορές σε αρκετούς διάσημους Ιταλούς με τους οποίους συναντήθηκε ο Πίνο, μέχρι το τέλος του πολέμου. Για παράδειγμα ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1, Alberto Ascari και δικτάτορας Μουσολίνι. Αυτό το μυθιστόρημα διαφημίστηκε σαν αληθινή ιστορία, αλλά στη συνέχεια υπήρξαν πολλοί επικριτές του Sullivan. Στην ουσία του είναι μια ιστορία επιβίωσης και αντίστασης. Έμαθα πολλά πράγματα, όπως το ότι οι Ιταλοί και κυρίως οι Ιταλοί παπάδες βοήθησαν αρκετούς Εβραίους να σωθούν και να γλιτώσουν απ’ τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επίσης, κατάλαβα πως οι πολίτες της Ιταλίας στην πλειοψηφία τους είχαν αποκηρύξει τον φασισμό πολύ πριν ηττηθεί η ναζιστική Γερμανία. Με πραγματική απορία διαπίστωσα για ακόμη μια φορά πως πολλοί Ναζί στρατηγοί γλίτωσαν και συνέχισαν κανονικά τη ζωή τους. Ακόμα και αυτοί που δε διέφυγαν στη Λατινική Αμερική.

Το βιβλίο αυτό μου εμφύσησε την περιέργεια για περαιτέρω έρευνα ως προς την πορεία της Ιταλίας στη διάρκεια του πολέμου. Τέλος, το κομμάτι περιγραφής των βουνών στις Άλπεις νομίζω πως ήταν η καλύτερη συγγραφική στιγμή. Με έκανε να επιθυμήσω πραγματικά μια επίσκεψη στη Βόρεια Ιταλία!

3 Comments

 1. Ο/Η Priti λέει:

  Beautifully reviewed!The Story is interesting based on a real person. Well shared thanks 😊👍

  Αρέσει σε 1 άτομο

  1. Ο/Η Δέσποινα λέει:

   I am really glad you liked the review. Thank you so much!

   Μου αρέσει!

   1. Ο/Η Priti λέει:

    It’s pleasure of mine stay blessed 🤗🥰

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s