Πότε διάβολος πότε άγγελος

Υπήρξε ένας ήρωας που στα παιδικά του χρόνια λοιδορήθηκε, περιφρονήθηκε και στην ενήλικη ζωή γνώρισε την αγάπη του λαού και τον φθόνο των λίγων, μα επικίνδυνων.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δεν ήταν γιος καλογριάς. Η μάνα του από λάθος βρέθηκε σε ένα μοναστήρι, προστατευόμενη του ηγούμενου θείου της. Καταφρονημένη από την πατρική της οικογένεια και φέρνοντας ένα γιο αγνώστου πατέρα, εκείνα τα χρόνια. Η καθημερινότητα της ίδιας και του παιδιού της πρέπει να ήταν ο ορισμός του βάσανου. Τόσο δύσκολα μεγάλωσε ο καπετάνιος και παρόλο το χλευασμό της κοινωνίας, καταδέχτηκε λίγα χρόνια αργότερα να μας ελευθερώσει.

Ο συγγραφέας Κώστας Ακριβός μελέτησε αρκετά πριν γράψει αυτό το μυθιστόρημα για το Γεώργιο Καραϊσκάκη και ένα από τα πρωτοπαλίκαρά του τον Μήτρο Αγραφιώτη. Αφορμή για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου είναι η συγγένεια του συγγραφέα με τον Αγραφιώτη. Μέσα από τη διήγηση πραγματικών ιστορικών γεγονότων και τη δική του διαισθητική γραφή ο Ακριβός σκιαγραφεί το ψυχογράφημα του Καραϊσκάκη. Μαθαίνουμε για το πόσο αψύς, αλλά και δίκαιος υπήρξε. Αγωνιστής με στρατηγική και σχεδιασμό, κατάφερε να αναγνωριστεί ως υπολογίσιμη απειλή από εχθρούς και ¨φίλους¨. Αυτούς που τους «μπήκε στο μάτι» και δε θα ησύχαζαν αν δεν τον βγάζαν απ’ τη μέση. Δεν υιοθετώ την άποψη πως ο καπετάνιος πέθανε από χέρι Έλληνα, απλά αναρωτιέμαι πόσο διαφορετική θα ήταν η Ελλάδα μας αν ο Γεώργιος Καραϊσκάκης ζούσε περισσότερο. Ο συγγραφέας μου έδωσε την αίσθηση πως έγραψε περιληπτικά αυτό το μυθιστόρημα. Προσπάθησε να μην κουράσει το κοινό με την ιστορία. Μου δημιούργησε, όμως, την ανάγκη να μάθω περισσότερα για τους αγωνιστές και την Επανάσταση του 1821.

Ο κόσμος αλλάζει μόνο αν αποφασίσει κάποιος ¨τρελός¨ να τον αλλάξει. Μετά από αιώνες υποδούλωσης του ελληνικού γένους, είχαμε την τύχη να γεννηθούν και να δράσουν πολλοί ¨τρελοί¨ ταυτόχρονα. Κάναν λάθη κι αυτοί. Αδίκησαν και αδικήθηκαν. Οι συνθήκες της εποχής δεν επέτρεπαν λιποψυχία και ευαισθησίες. Αγωνιστές της επιβίωσης, εραστές της ελευθερίας. Αυτοί ήταν οι ήρωές μας. Ας μην τους ξεχνάμε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s