Ταξιδεύοντας σε ξένη γη

Ένας λυρικός εσωτερικός μονόλογος, που συνοδεύει το ταξίδι του πρωταγωνιστή σε ρυθμό non stop soundtrack.

Στην αρχή μου θύμισε το υπέροχο βιβλίο του John Williams «Ο Στόουνερ». Έχει την ίδια δυναμική στη ροή της γλώσσας. Και μόνο γι’ αυτό αξίζει να διαβαστεί!

Πρωταγωνιστής ένας Βορειοϊρλανδός πατέρας, που αναγκάζεται παραμονές Χριστουγέννων να ταξιδέψει ως το Sunderland της Αγγλίας για να πάρει πίσω στο σπίτι το φοιτητή γιο του. Ο γιος ,που έχει αποκλειστεί λόγω του χιονιά, είναι άρρωστος και ο πατέρας καλείται να διασχίσει μια μεγάλη απόσταση οδηγώντας μόνος του. Παρόλο που του συμβαίνουν και κάποια απρόοπτα και στην αφήγησή του παρεμβάλλουν τα τηλεφωνήματα της γυναίκας και της μικρής του κόρης, όλη η ουσία είναι σε αυτά που σκέφτεται και αναπολεί.

Κι έχω αρχίσει ν’ αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει πάντα κάποια αλήθεια που μας δίνεται για να μην αναζητάμε τις άλλες, τις περισσότερο άβολες.

David Park

Βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες ενθυμίσεις και γεγονότα που αλλάζουν για πάντα τη ζωή ενός πατέρα. Αναγκάζεται να αποδεχτεί «την παγωνιά» της αλήθειας και να ζυγίσει τα λάθη του, ως αναφορά τη σχέση του ,κυρίως, με τους γιούς του. Η αγωνία να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη είναι έκδηλη, αλλά δεν κατατρώει την υπέροχη αφήγηση του David Park. Καθώς ο πρωταγωνιστής, ο Τομ, είναι φωτογράφος στο επάγγελμα και αυτό ενισχύει την αφήγηση καθώς ο συγγραφέας μας δίνει οπτικές μέσα από την αντίληψη ενός επαγγελματία.

Και βρίσκω τον εαυτό μου να προσελκύεται ολοένα και πιο συχνά από εκείνους τους άγνωστους δρόμους του κέντρου της πόλης, που ο μόνος σκοπός τους μοιάζει να είναι η σύνδεσή τους με σημαντικότερα μέρη και οδούς που δεν τις έχω πατήσει ποτέ, και όλα εκεί δείχνουν ν’ αποζητούν τη στιγμιαία αναγνώριση από την πλευρά μου.

David Park

Μου άρεσε αρκετά που σε αρκετά σημεία της αφήγησης ο David Park επιλέγει να αναφέρει περιστατικά και γεγονότα απ’ το κοντινό παρελθόν, αλλά και το παρόν των Βρετανών και όχι μόνο. Όπως ο θάνατος του μικρού πρόσφυγα Αϊλάν και το Brexit. Όλα αυτά δίνονται χωρίς να σπάσει κάτι από την ποιητική αφήγηση, με πραγματικό συγγραφικό ταλέντο που καιρό είχα να συναντήσω!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s