Πώς οι Δανοί εκπαιδεύουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στο σχολείο και στην οικογένεια

Διάβαζα αυτό το βιβλίο με μία δόση σκεπτικισμού, αλλά και πολλές δόσεις περιέργειας…

Η Jessica Joelle Alexander συνέγραψε ένα βιβλίο «κλειδαρότρυπα» που μας δείχνει τη ζωή παιδιών και γονέων στη Δανία. Παράλληλα μας δίνει και κάποιες συμβουλές – οδηγίες για την επίτευξη της πολυπόθητης ευτυχίας. Ο τρόπος γραφής είναι πολύ απλός και παραστατικός. Σε αυτό συμβάλλουν τα πολλά παραδείγματα. Τα όσα γράφει για τις δραστηριότητες που εφαρμόζουν στα σχολεία για τη δημιουργία ενός αισθήματος πληρότητας και ανήκειν, μου φάνηκαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Η φιλοσοφία που προσπαθεί να μεταδώσει η συγγραφέας θυμίζει, σαφώς, και το εξαιρετικά δημοφιλές «The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well» του Meik Wiking, που είχα διαβάσει πριν χρόνια.

Και τώρα ο σκεπτικισμός… μιας Νοτιοευρωπαίας, Βαλκάνιας («Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;»), Ελληνίδας. Αρχικά, όλα αυτά τα βιβλία γίναν ιδιαίτερα δημοφιλή μετά από έρευνες μέτρησης της ευτυχίας σε διάφορα κράτη. Πώς γίνεται να μετριέται ποσοτικά η ευτυχία; Πώς γίνεται να συγκρίνονται κράτη με τόσο διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης, ως προς το δείκτη της ευτυχίας; Με απλά λόγια αν οι Δανοί ζούσαν σε μια χώρα με υψηλό δείκτη ανεργίας, πολυετή οικονομική κρίση και μία αίσθηση συνεχούς ανασφάλειας, θα ήταν εξίσου ευτυχισμένοι; Αν είχαν το ελληνικό σύστημα υγείας και τα παιδιά φοιτούσαν σε δημόσια σχολεία τσιμενταρίες, με ένα κεράκι αναμμένο θα σωζόταν η κατάσταση;

Βεβαίως, θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε κάποιες καλές πρακτικές του εκπαιδευτικού συστήματος της Δανίας, όπως την κατάργηση των βαθμών στο δημοτικό σχολείο και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, που τη λιβανίζουμε χρόνια και ακόμα να εφαρμοστεί!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s