Γεώργιος Βιζυηνός, Διηγήματα

Σπουδαίος πεζογράφος ο Βιζυηνός.

Τόσα χρόνια είχα διαβάσει μόνο ελάχιστα απ’ τα διηγήματά του. Όταν πιάνω στα χέρια μου Έλληνες λογοτέχνες αυτής της γενιάς, αναρωτιέμαι γιατί δεν έχω διαβάσει τα άπαντά τους και χάνομαι στις σειρήνες των μεταφρασμένων τίτλων και των νέων εκδόσεων… «Το Αμάρτημα της μητρός μου», είναι σίγουρα ορόσημό του. Ανατριχιαστικό και αξιομνημόνευτο από γενιές και γενιές Ελλήνων. Τη θυμόμουν την ιστορία, αλλά το απόλαυσα για ακόμα μια φορά. Είχα διαβάσει κομμάτια και από το διήγημα «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον», που ευτυχώς υπάρχουν στο βιβλίο Γλώσσας της Γ’ δημοτικού και έτσι ξαναθυμήθηκα το Βιζυηνό. Στη συλλογή, που αγόρασα, υπάρχουν ακόμα τα «Ποιος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» και «Ο Μοσκώβ Σελήμ». Μοναδικά διηγήματα και τα τέσσερα. Αυτό που δημιουργεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι πέρα απ’ το λυρισμό και την άρτια αφήγηση, μαθαίνεις πολλά για την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν στην Ανατολική Θράκη και τα ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Θα σταθώ στο διήγημα «Ο Μοσκώβ Σελήμ» που με μια διάχυτη πικρία στην ατμόσφαιρα ο Τούρκος Σελήμ περιγράφει στο Χριστιανό επισκέπτη τα όσα πέρασε από παιδί εξαιτίας της απόρριψης απ’ τον πατέρα του, τις περιπέτειες και τους τραυματισμούς του στα μέτωπα του πολέμου και για επίλογο έχουμε το τέλος του πρωταγωνιστή, όπου «ο Τούρκος έμεινε Τούρκος». Πόσες διαχρονικές αλήθειες εμφανίζονται σε αυτό το διήγημα; Η χάραξη της πορείας κάθε ανθρώπου εξαρτάται τόσο πολύ απ’ την οικογένεια και τις παραδόσεις αυτής. Πικρές, αλλά μεγάλες αλήθειες.

Μπορεί η λόγια γλώσσα του Βιζυηνού να επιβραδύνει την ανάγνωση των διηγημάτων του, αλλά ποιος είπε πως κάνουμε κατοστάρι;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: