Το Αηδόνι

Για κάποιο λόγο μου αρέσουν πολύ τα μυθιστορήματα που αφηγούνται ιστορίες από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με σοκάρει πάντα το πόσο μεγάλο κακό μπορεί να κάνει άνθρωπος σε άνθρωπο και με εκπλήσσει η γενναιότητα που έδειχναν πολλοί τότε. Έχω μια εντύπωση πως δεν υπάρχουν πια γενναίοι και γενναίες. Τότε, όμως, απλοί άνδρες και γυναίκες αψηφούσαν το φόβο τους και αντιστέκονταν, προσπαθούσαν να σώσουν αθώους και να βρουν τη λογική σε όλο αυτό το παράλογο που συνέβαινε.

Σε αυτό το μυθιστόρημα επιβίωσης πρωταγωνιστούν η Ιζαμπέλ και η Βιάν, δυο αδελφές που προσπαθούν να προστατέψουν όσους αγαπούν. Δυο κόσμοι που συγκρούονται, αλλά βρίσκονται σε τόσο αλληλένδετη μοίρα. Ένα βιβλίο που περιγράφει τις κακουχίες και την πείνα, χωρίς να προκαλεί το συναίσθημα. Οι κακουχίες είναι δεδομένες, η πείνα το ίδιο. Ο καφές από βελανίδια και οι ουρές με τα δελτία στο χέρι για λίγο μπαγιάτικο ψωμί. Άνθρωποι σκιές που προσπαθούν να επιβιώσουν. Άνθρωποι μαχητές που προσπαθούν να αντιστρέψουν την τύχη.

» Όταν πέρασαν την πύλη, η Ιζαμπέλ είδε εκατοντάδες – χιλιάδες – γυναίκες που έμοιαζαν με φαντάσματα να κινούνται μέσα σ’ ένα απόκοσμο γκρίζο τοπίο, με τα σώματά τους εξαϋλωμένα, τα μάτια τους σβησμένα και νεκρά στα γκρίζα πρόσωπά τους, τα κεφάλια τους ξυρισμένα. Φορούσαν φαρδιά βρόμικα φορέματα με ρίγες΄ μερικές ήταν ξυπόλυτες. Μόνο γυναίκες και παιδιά. Κανένας άντρας. »

Kristin Hannah

Το Αηδόνι θα το θυμάμαι για καιρό… Δεν είναι απλά ένα ακόμα ιστορικό μυθιστόρημα. Είναι διαρρηγμένες οικογενειακές σχέσεις που αποκαθίστανται λίγο πριν πέσει η αυλαία. Είναι η δύναμη των γυναικών να πέφτουν και να σηκώνονται, πάλι και πάλι. Είναι η ελπίδα που δεν πρέπει να χάνεται, ακόμα και στους πιο σκοτεινούς καιρούς.

Μία απάντηση στο “Το Αηδόνι”

  1. Από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει!!!! Θα χρειαστούν πολλά χαρτομάντηλα….

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: